Wednesday, November 22, 2006

A Clockwork Orange (1971)

Visionaire en controversiële film van Stanley Kubrick. In mijn ogen de beste regisseur aller tijden. Het verhaal is van Anthony Burgess. kubrick combineert prachtige beelden met prachtige muziek. Ludwig Van beethoven zijn muziek is ideaal als muziekscore. De film handelt over jongerencriminaliteit en over oplossingen om dit in te dijken. Men probeert met brainwashing de crimineel tot inkeer te laten komen. Deze film was zo controversiëel dat zelf Kubrick, de film in Engeland uit roulatie haalde. Dertig jaar later werd de film in Engeland weer vrijgegeven. Maar deze film is gegroeid tot één van de belangrijkste films aller tijden. Voor mij is dit een film die je moet gezien hebben. Ik het hem al duizenden keren gezien en het blijft nog altijd een meesterwerk. Hier is de link naar IMDB.

Tuesday, November 21, 2006

Apocalyps Now redux (1979)


Deze film is gebaseerd op "Heart Of Darkness" van Joseph Conrad. Waar het originele verhaal in Congo afspeelt, plaatst Francis Ford Coppola het in Vietnam ten tijde van de oorlog in Vietnam waarin de Amerikanen de Fransen opvolgden om Vietnam van het Communisme te "bevrijden". Deze film toont hoe de Amerikaanse organisatie in deze oorlog in Vietnam zeer slecht georganiseerd was. Het is ook een beeld van hoe erg oorlog is en toont hoe iedereen eigenlijk zijn eigen oorlog vecht. Het verhaal van het maken van deze film is ook een verhaal van wanorde, financiële problemen en egocentrisme. Ook dit is verfilmd als documentaire en, jammer genoeg, de documentaire (Heart Of Darkness) is enkel op VHS verkrijgbaar. De film is onlangs aangepast en 50 minuten langer dan de eerst uitgebrachte versie. Volgens Coppola was dit omdat de Amerikanen nog te dicht bij het Vietnam debacle stonden in 1979. De extra 50 minuten toont inderdaad zeer interessante scènes over het politieke milieu van die tijd. Alle acteurs in deze film schitteren elk op hun eigen manier. Het interessante aan dit alles is dat de acteurs ook zo, als hun rollen, waren tijdens het maken van de film. Zo was Martin Sheen de opportunistische acteur die hogerop wou komen door in deze film mee te spelen. Want deze film was in die tijden het gesprek van het moment. Dennis Hopper was een fuif beest, die zich niet veel aantrok wat rond hem gebeurde en alles deed om te kunnen feesten. Meestal was ie zo stoned op de set dat Coppola het moeilijk had hem in te tomen. Marlon Brando, net na het succes van "The Godfather"-film, was dronken van bekendheid en stelde bijna onmogelijke eisen aan Coppola. Deze invloeden van deze acteurs hebben de film gemaakt wat ie is: een waar meesterwerk. Tal van andere piepjonge acteurs deden mee in deze film: Robert 'I love the smell of napalm in the morning, smells like victory. Somdeday this war is gonna end" Duvall en Laurence Fishburne. Laten we ook Harrison Ford in een kleine rol herkennen. Deze film bracht Coppola op de rand van een faillissement, maar toch ging ie door. Deze film wordt gedragen door iedereen die er aan meewerkte. Het leuke is het gelijk lopen van het fictieve verhaal als de werkelijkheid van het draaien ervan. Beestig goede film! Hier de link naar IMDB. Veel informatie over deze film is te vinden op het internet, hier een link naar Wikipedia.

Monday, November 20, 2006

Easy Rider (1969)

De film over vrijheid! Een cult klassieker uit de jaren zestig. Deze film heeft nog niets verloren van de magie die deze film teweeg bracht in de jaren zestig. Heb deze roadmovie al tig keer gezien en nog steeds is het een relevatie! Het verhaal gaat over twee vrienden die door een drugsdeal veel geld verdienden en op weg zijn naar Florida via New Orleans Mardi Grass te vieren,om daar te gaan rentenieren. Onderweg komen ze allerlei personages en situatie tegen die tekenend zijn voor de jaren zestig. Deze film toont hoe de USA in deze tijd worstelde met zijn identiteit en de confrontaties met mensen die problemen hadden met langharigen zijn tekenend voor die tijd. Memorabel is de figuur die Jack Nicholson neerzet. Hilarische scenes. Kijk zelf maar hier. en hier. Ook is het maken van deze film zeer stormachtig geweest. Er wordt in de film veel Marihuana en andere drugs gebruikt. Naar het schijnt hebben ze deze werkelijk gebruikt tijdens de film. Meer hier op IMDB en hier een iets meer inzicht op de film.

From Dusk Till Dawn (1996)


Fantastische horror komedie. Begint sterk als een typische Tarantino film. Maar gaande weg verandert de sfeer in iets heel komisch. George Clooney was destijds enkel bekend van ER en dus was Clooney een verassing in deze film: van een pediater in het hospitaal naar een gewetenloze ganster die moet knokken voor zijn leven tegen de vampieren. Salma Hayek was toen ook nog niet zo bekend, maar haar striptease act in deze film is zeer memorabel en liefhebbers van de knappe Hayek moeten dit gezien hebben! Dit is een zeer leuke film met de juiste plot verandering die je moet gezien hebben. Bespaar je de followups.Hier de link naar IMDB.

Sunday, November 19, 2006

Volver (2006)


Genoten! Deze film toont het Spanje (La Mancha en Madrid) dat ik graag zie. Het verhaal is een typisch Almodovar verhaal. Mensen in ongewone situaties. Interessante plotwendingen. Acteurs die prestaties leveren alsof ze met hun leven bezig zijn. De camera van Almodovar die hun levens komt filmen. Cruz straalt! Hou ook aanstormend talent Yohana Cobo in de gaten! Het draaidagboek vind je hier in het Spaans. Hier de link naar IMDB.

Monday, November 13, 2006

El Septimo Dia (2004)

Film van de meester Carlos Saura. Gebaseerd op waar gebeurde feiten. Deze film heeft een rustige en trage opbouw. Victoria Abril is enorm goed gecast. Zij speelt enorm geloofwaardig, zodat je werkelijk een beeld krijgt van een vrouw verteerd door haat. Deze film toont hoe mensen in bepaalde situaties kunnen veranderen in monsters, zonder dat het moraliserende vingertje boven komt. Er is in deze film geen enkel moment dat je je verveelt en alles klopt, de sfeer verandert van zalig naar akelig en op het eind hou je een wrang gevoel over. Maar het is een film die zo sterk is dat je ervan gaat houden. Prachtig!! Link naar IMDB.

A Farewell To Arms (1957)

Deze film (remake) naar een boek van Ernest Hemingway heeft een interessante kijk op de eerste wereldoorlog in Italië. Een goede film enkel jammer dat de nadruk meer op de liefdesaffaire tussen de Amerikaanse ambulancier en een Engelse verpleegster. Dit is vooral gebaseerd op Hemingway's eigen leven. De film duurt lang, maar net als je het vervelend begint te vinden, gebeurt er iets interessant en maakt dat je de volle 2 uur 40 minuten uitkijkt. Natuurlijk is de film ook oud en dus niet zo snel en flashy als de hedendaagse films. Maar toch de moeite om te zien. Hier is de link naar IMDB.